sobota, 23 września 2017 imieniny: Bogusława, Liwiusza, Tekli


Zespół Szkół w Ludwinie
21-075 Ludwin 30 a
tel. (081) 757 00 43
fax (081) 757 01 32
e-mail: zsludwin@zsludwin.pl
http://www.zsludwin.pl


Nasza Szkoła


Strona główna
Oferta edukacyjna
Historia szkoły
Ciekawe linki

Życie Szkoły


Aktualności
Kadra Szkoły
Galeria »
Szkolne dokumenty

Dla uczniów


Plan zajęć
Podręczniki
Matura
Egzamin Zawodowy
Biblioteka

Dla nauczyciela


Dokumenty

Stowarzyszenie

na Rzecz Rozwoju Zespołu Szkół w Ludwinie "Kreator"
Działalność stowarzyszenia
Numer konta
Ważne daty
Galeria

Region

Statystyki
  Odsłon 408093
  Dzisiaj 391


Polecamy








Wrzesień 2017
PnWtŚrCzPiSoNd
12
3
456789
10
111213141516
17
181920212223
24
252627282930

Kalendarium:

1VI Dzień Dziecka

5 VI Dzień Ochrony Środowiska

14 VI Światowy Dzień Krwiodawstwa

15 VI Boże Ciało

22 VI Pierwszy Dzień Lata

23 VI Dzień Ojca, Koniec Roku Szkolnego

26 VI Międzynarodowy Dzień Walki z Narkomanią

29 VI Dzień Ratownika WOPR



Kursy zawodowe


Kwalifikacyjny kurs zawodowy: Kucharz
Technik logistyk Kwalifikacyjny kurs zawodowy, forma zaoczna
Technik rachunkowości Kwalifikacyjny kurs zawodowy, forma zaoczna
Technik rolnik Kwalifikacyjny kurs zawodowy, forma zaoczna



Kwalifikacyjny kurs zawodowy Fototechnik - forma zaoczna

 

Fotograf/Fototechnik wykonuje zdjęcia do legitymacji, portretowe, reklamowe, reportażowo-prasowe, dokumentacyjne, fotokopie pism i dokumentów - w atelier fotograficznym lub w plenerze - oraz zajmuje się obróbką fotochemiczną wykonanych przez siebie lub powierzonych zdjęć. Dokonuje zapisu oraz przetwarzania i wizualizacji informacji obrazowej w laboratoriach fotograficznych usługowych, profesjonalnych, przemysłowych. Wykonuje projekty multimedialne.

W czasie nauki można uzyskać następujące kwalifikacje (specjalizacje):

 

Kwalifikacje:

A.20. Rejestracja i obróbka obrazu


A.25. Wykonywanie i realizacja projektów multimedialnych

 

Program nauczania kwalifikacyjnego kursu zawodowego fototechnik obejmuje następujące przedmioty:

 

  • Podstawy fotografii
  • Techniki fotograficzne
  • Podstawy kompozycji obrazu
  • Procesy fotograficzne
  • Technika cyfrowa w fotografii
  • Techniki multimedialne
  • Urządzenia fototechniczne
  • Marketing i reklama usług fotograficznych
  • Zajęcia praktyczne

 

Praktyki zawodowe: 4 tygodnie = 160 godzin

 

Słuchacz po uzyskaniu kwalifikacji A.20. może uzyskać tytuł fotografa. Nie jest wymagane wykształcenie średnie. A po uzupełnieniu kwalifikacji o A.54. i A.55. może uzyskać tytuł Technik cyfrowych procesów graficznych.

 

Nauka w całym cyklu (wszystkie kwalifikacje) trwa 2,5 roku, tj. 5 semestrów, choć słuchacz może wybrać tylko jedną z nich (wówczas zajęcia trwają krócej). Zajęcia odbywają się w systemie zaocznym.


Możliwość zatrudnienia:
W laboratoriach fotograficznych o różnych profilach, w przemyśle fotooptycznym i optycznym, w przemyśle fotochemicznym i fotograficznym, w przemyśle optoelektronicznym oraz telewizji i wytwórniach filmowych. Ukończenie kursu oznacza nabycie umiejętności koniecznych do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

 


Kwalifikacyjny kurs zawodowy: Kucharz

(Zajęcia odbywają się dwa razy w miesiącu w weekendy)

Kierunek ten przeznaczony jest dla osób lubiących sztukę kulinarną. Kucharz sporządza różnego rodzaju potrawy, ciasta, napoje i desery z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych. Planuje i organizuje pracę w kuchni.

 

W rocznym  cyklu kształcenia zdasz egzamin z następującej kwalifikacji:

Kwalifikacja K1.- Sporządzanie potraw i napojów (T.6.)

Przedmioty realizowane w rocznym cyklu kształcenia w zawodzie kucharz:

  • Podstawy żywienia człowieka
  • Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
  • Wyposażenie zakładów gastronomicznych
  • Bezpieczeństwo i higiena pracy
  • Organizacja i ekonomika gastronomii
  • Język obcy zawodowy
  • Pracownia gastronomiczna
  • Praktyka zawodowa

Egzamin potwierdzający kwalifikacje odbywa się pod koniec semestru II.

Celem kursu jest zapoznanie uczestników kursu z zagadnieniami dotyczącymi m.in.: planowania produkcji; surowców gastronomicznych; maszyn i urządzeń gastronomicznych; obróbki wstępnej surowców; technik sporządzania dań podstawowych, dań głównych i przekąsek; wypieku ciast; sporządzania deserów i napojów; sporządzanie potraw specjalistycznych; ekspedycji wyrobów kulinarnych.

 

Możliwości zatrudnienia:

Absolwent  kursu kucharz może podjąć pracę w  hotelach, restauracjach i innych publicznych miejscach żywienia, jak też na statkach, w pociągach pasażerskich i domach prywatnych.

 


Technik logistyk

Kwalifikacyjny kurs zawodowy, forma zaoczna

(Zajęcia odbywają się dwa razy w miesiącu w weekendy)

Logistyk, to idealny zawód dla osób, które cechuje: łatwość w nawiązywaniu kontaktów z ludźmi, umiejętność podejmowania szybkich decyzji, podzielność i koncentracja uwagi, dokładność i odpowiedzialność. Zadaniem logistyka jest dostarczyć właściwy towar, właściwemu klientowi, we właściwej ilości, właściwym czasie, na właściwe miejsce, we właściwym stanie i po właściwych, czyli możliwie najniższych kosztach. W Polsce zaistniało zapotrzebowanie na specjalistów z zakresu logistyki. Wszystko, co wytworzy przemysł, musi być gdzieś przewiezione, dostarczone, przechowane i tą dziedziną działalności gospodarczej zajmuje się logistyka. Logistyka to przepływ materiałów, informacji i pieniędzy w przedsiębiorstwach i między nimi.

 

Kwalifikacja:

K1- Organizacja i monitorowanie przepływu zasobów i informacji w procesach produkcji, dystrybucji i magazynowania- (A.30.)

K2- Zarządzanie środkami technicznymi podczas realizacji procesów transportowych(A.31.)

 K3- Organizacja i monitorowanie przepływu zasobów i informacji w jednostkach organizacyjnych (A.32.)

 

Program nauczania kwalifikacyjnego kursu zawodowego technik logistyk obejmuje następujące przedmioty:

 

Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym

  • przedsiębiorstwo logistyczne w gospodarce rynkowej
  • logistyka w procesach produkcji
  • zapasy i magazynowanie
  • dystrybucja
  • procesy transportowe w logistyce
  • logistyka w jednostkach gospodarczych i administracyjnych
  • język angielski w logistyce

Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym

  • logistyka zaopatrzenia i produkcji
  • planowanie produkcji i dystrybucji
  • usługi transportowo - spedycyjne
  • obsługa jednostek zewnętrznych
  • planowanie przepływu zasobów i informacji

 

Egzamin potwierdzający kwalifikacje :

  • K1 (A.30.) odbywa się pod koniec semestru III
  • K2(A.31.)  odbywa się pod koniec semestru IV
  • K3(A.32.)  odbywa się pod koniec semestru V

Absolwent kursu logistycznego nabędzie następujące umiejętności:

  • sporządzania dokumentów logistycznych,
  • ustalania należności za usługi logistyczne,
  • zawierania umów sprzedaży usług logistycznych,
  • przygotowywania procesu logistycznego,
  • prowadzenia rozliczeń i rachunków ze spedytorami, klientami krajowymi i zagranicznymi,
  • przygotowywania dokumentów związanych z ubezpieczeniem krajowym i zagranicznym towarów i osób,
  • zarządzania zapasami i tworzenia planów dostaw,
  • obliczania kosztów dostawy i podstawowych parametrów wydajności procesów magazynowych,
  • obliczania kosztów magazynowania towarów,
  • organizowania i realizowania procesu zaopatrzenia, magazynowania, transportu i dystrybucji,
  • dobierania środków transportu i urządzeń przeładunkowych w obsłudze łańcucha dostaw,
  • znakowania i identyfikowania towarów w wymianie handlowej,
  • organizowania i realizowania łańcuchów dostaw w logistyce,
  • dobierania opakowań jednostkowych i transportowych,
  • organizowania recyklingu odpadów,
  • prowadzenia działalności marketingowej na rynku usług logistycznych,
  • obsługiwania zintegrowanych systemów informatycznych w logistyce,
  • obsługiwania komputerowych programów użytkowych niezbędnych w pracy zawodowej,
  • zakładania i prowadzenia własnej działalności gospodarczej,

Możliwości zatrudnienia:

  • w przedsiębiorstwach przemysłowych, handlowych, dystrybucyjnych, usługowych, transportowo-spedycyjnych,
  • jednostkach samorządu terytorialnego

Na stanowiskach:

  • specjalista ds. sprzedaży i prognozowania popytu
  • specjalista ds. planowania zakupów
  • specjalista ds. handlu elektronicznego
  • specjalista ds. logistyki miejskich usług infrastrukturalnych
  • specjalista ds. systemów informacyjnych wspomagających dystrybucję
  • specjalista ds. gospodarki odpadami
  • specjalista ds. planowania produkcji i zapasów
  • specjalista ds. gospodarki materiałowej
  • specjalista ds. pakowania i opakowań
  • specjalista ds. transportu wewnętrznego
  • operatora zintegrowanych systemów informatycznych wspomagających zarządzanie logistyczne

 


Technik rachunkowości

Kwalifikacyjny kurs zawodowy, forma zaoczna

(Zajęcia odbywają się dwa razy w miesiącu, w weekendy)

Kurs rachunkowości to idealny wybór dla osób, które lubią liczyć, zestawiać, księgować, zajmować się finansami. Po tym kierunku można zawodowo zajmować się podatkami, korzystać z narzędzi rachunkowości, pracować w dziale finansowo-księgowym w dowolnym przedsiębiorstwie.

Kwalifikacja:

 

K1:  A.36.Prowadzenie rachunkowości

K2: A.65. Rozliczanie wynagrodzeń i danin publicznych

 

Program nauczania kwalifikacyjnego kursu zawodowego technik rachunkowości obejmuje następujące przedmioty:

 

Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym

  • działalność gospodarcza w branży ekonomicznej
  • podstawy statystyki
  • język obcy w rachunkowości
  • rachunkowość finansowa
  • wynagrodzenia i podatki

 

Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym

  • biuro rachunkowe
  • dokumentacja biurowa
  • biuro wynagrodzeń i podatków
  • praktyka zawodowa

Egzamin potwierdzający kwalifikacje:

  • K1 (A.36.) odbywa się pod koniec semestru II
  • K2(A.65.).  odbywa się pod koniec semestru IV

 

Absolwent kursu rachunkowość nabędzie następujące umiejętności:

  • stosować narzędzia rachunkowości finansowej i zarządczej,
  • prowadzić rachunkowość w przedsiębiorstwie,
  • dokonywać rozliczeń finansowych,
  • kontrolować dokumenty księgowe,
  • sporządzać sprawozdania finansowe m.in. bilans, rachunek zysków i strat, sprawozdanie z przepływu środków pieniężnych,
  • przechowywać dokumentację księgową,
  • nadzorować terminy spłat zobowiązań,
  • planować działania i przeprowadzać podstawowe analizy w zakresie finansów i księgowości,
  • oceniać kondycję firmy przy wykorzystaniu narzędzi analizy finansowej,
  • obsługiwać komputer i niezbędne komputerowe programy stosowane w księgowości,
  • prowadzić negocjacje,
  • korzystać z opracowań statystycznych i innych źródeł danych,
  • interpretować ogólne prawa ekonomiczne oraz stosować zasady rachunku ekonomicznego,
  • zakładać i prowadzić własną działalność gospodarczą.


Możliwości zatrudnienia :

Absolwent technik rachunkowości może znaleźć zatrudnienie w:

biurach rachunkowo-podatkowych,
• bankach i instytucjach finansowych,
• działach księgowości prywatnych i państwowych przedsiębiorstw,
• firmach ubezpieczeniowych,
• zakładach budżetowych,
• urzędach skarbowych i urzędach jednostek samorządu terytorialnego,
• własnej firmie.

 


Technik rolnik

Kwalifikacyjny kurs zawodowy, forma zaoczna

 

(Zajęcia odbywają się dwa razy w miesiącu w weekendy)

 

Kwalifikacyjny kurs zawodowy umożliwia osobom dorosłym uzyskanie kwalifikacji zawodowych i dyplomu technika rolnika. To również doskonałe  rozwiązanie dla osób ubiegających się o dotacje unijne.


 Kwalifikacja:

(K.1): R.3. Prowadzenie produkcji rolniczej

 

Program nauczania kwalifikacyjnego kursu zawodowego technik logistyk obejmuje następujące przedmioty:

 

Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym:

  • Bezpieczeństwo i higiena pracy w rolnictwie
  • Produkcja roślinna
  • Produkcja zwierzęca
  • Technika w rolnictwie
  • Język obcy w rolnictwie
  • Przepisy ruchu drogowego
  • Podstawy działalności gospodarczej w rolnictwie

 

Kształcenie zawodowe praktyczne:

  • Zajęcia praktyczne

Egzamin potwierdzający kwalifikacje K1 (R.3.) odbywa się pod koniec semestru II.

 

Absolwent kursu rolniczego nabędzie następujące umiejętności:

  • wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej i zwierzęcej
  • prowadzenia i obsługi pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej
  • prowadzenia sprzedaży produktów rolniczych i zwierząt gospodarskich
  • organizowania i nadzorowania produkcji roślinnej i zwierzęcej
  • podejmowania decyzji na podstawie rachunku ekonomicznego


Możliwości zatrudnienia:

  • rolniczych przedsiębiorstwach produkcyjno-usługowych związanych z produkcją rolniczą
  • urzędach gmin
  • instytucjach służby rolnej
  • indywidualnych gospodarstwach rolnych

rozpocząć własną działalność gospodarczą (gospodarstwo agroturystyczne, ogrodnictwo ekologiczne, marketing produktów rolniczych itp.)